Verwarm de oven voor op 180°C.
Rol het deeg uit op een licht – met bloem bestoven – oppervlak en leg jouw bakvorm eroverheen. Snijd er een rondje uit.
Pel de sjalotten en snijd ze overlangs.
Verhit een koekenpan en voeg de sjalotten toe, leg de gesneden kant naar beneden en rooster voor 4-5 minuten in de droge koekenpan.
Voeg de boter toe en bak 10 minuten op laag vuur. Rits de tijm en voeg samen met de suiker toe aan de pan. Breng op smaak met zout en peper. Bak voor 5 minuten.
Leg de sjalotten in de taartvorm, weer met de gesneden kant naar beneden. Duw het deeg over de sjalotten en stop het deeg aan de zijkanten in. Bak de tarte tatin circa 25-30 minuten in de oven
Haal de taart na het bakken uit de oven en laat hem iets afkoelen.
Zet een bord ondersteboven op de pan (zorg ervoor dat deze groter is dan de pan!). Draag een ovenhandschoen om de arm die de plank vasthoudt te beschermen. Draai dan snel, voorzichtig en zelfverzekerd de pan en de plank/plaat om, zodat de tarte wordt gedraaid.
Rasp De Rotterdamsche Oude Geitenkaas over de tarte tatin en maak af met de vijgen-dadel balsamico. Serveer meteen.