Verwarm de oven voor op 200 graden met een bakplaat erin. Zeef de bloem, het zout, de cayennepeper en het bakpoeder in een kom en zeef opnieuw om ervoor te zorgen dat de ingrediënten goed gemengd zijn.
Voeg de boter toe aan de kom en combineer met je vingertoppen tot kruim. Strooi 100 gram van de kaas (geraspt) in het paneermengsel en wrijf samen tot het gelijkmatig verdeeld is. Probeer niet te veel te kneden, want door de hitte van je handen kan de boter beginnen te smelten.
Maak een kuiltje in het midden van het mengsel en giet er genoeg melk in om een vrij zacht – maar stevig – deeg te krijgen. Giet niet alle melk in één keer, want je hebt misschien niet alles nodig om de juiste consistentie te krijgen.
Bestuif het aanrecht met bloem en rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 2 cm. Steek de scones uit met een middelgrote (ongeveer 8 cm) uitsteker, leg ze op een vel bakpapier, bestrijk ze met een beetje melk en bestrooi met de resterende kaas. Schuif op de hete ovenschaal.
Bak de scones 15-20 minuten in de oven of tot ze goudbruin en gaar zijn.
Snijd de scones open, smeer een royale laag boter en jam op de scone.
Geniet van een heerlijke hartige kaasscone met De Rotterdamsche Oude 100 weken!